Mellisa's produkter indeholder ikke parabener

A
Start Op


  A-vitamin  Inci-navn : Retinyl Palmitate  


Viden:
A-vitamin er et livsnødvendigt vitamin, som lagres i leveren.  A-vitamin har stor betydning for et godt immunforsvaret, et godt syn, samt for hud og slimhinder.  

Det rene A-vitamin fås kun fra dyreriget, torskelevertran er eksempelvis meget rig på A-vitamin. 
A-vitamin er egentlig et fedtopløseligt vitamin, men kan i dag gøres vandopløseligt. 
Mellisa bruger både vand- og olieopløseligt A-vitamin.

Karoten, som kroppen omdanner til A-vitamin, findes i stort set alle grøntsager og frugter, f.eks. findes der meget Karoten i gulerødder. 
Ren A-vitamin er 5 gange så stærk som Karoten.

Virkning : 
A-vitamin beskytter cellemembranerne og andre strukturer i cellerne fra de skader, de frie radikaler kan forårsage. 
A-vitamin er en antioxydant, ligesom selen, zink og en række andre vitaminer som forhindrer en ukontrolleret iltning af cellerne. 
Er huden tør eller ekstrem tør, vil det være en god ide at indtage torskelevertran og almindelig omega 3 fiskeolie.

Mangel på A-vitamin viser sig ved nedsat syn i mørke, natteblindhed, øjentørhed og tør hud.

A-vitamin og Karoten beskytter huden mod solens farlige stråler. 
Den seneste forskning har vist at A + E-vitamin og selen, beskytter mod kræft.
Men ligesom indvortes er det er vigtigt at beskytte A-vitaminet med E-vitamin, som hindrer at A-vitaminet harskner.  

Mellisa Anvender A-vitamin i Vores produkter fordi:
- A -vitamin er god til behandling af tør, kløende, irriteret og skællende hud. 
- A-vitamin mindsker rynkedannelser. 

 

 

    Abrikoskerne olie    Inci-navn : Prunus Armeniaca

Et indtil 4 meter højt løvfældende træ, med ægformede, savtakkede blade. De hvide blomster sidder enlige eller parvis og afløses af en fløjlshåret lysegul orange frugt.

Hjemsted og dyrkning :
Abrikos hører hjemme i Kina og Japan, men dyrkes nu overalt hvor temperaturen tillader det. Den modne frugt høstes sidst på sommeren.

Anvendte dele : 
Frugt, frø og bark.

Indholdsstoffer :
Abrikosfrugt indeholder fruktose, vitaminer og jern. 
Barken indeholder garvestoffer.
Abrikoskernerne indeholder store mængder GLA = Gammalinilensyre, Linolen & linolenin , essentielle fedtsyrer, vitamin A + C + E, Niacin, Riboflavin, Tiamin, Nikotinsyre, Pangaminsyre, Rutin, Quercetin, isoquercitrin, Lycopin, Laktose, Squalane, Sorbitol, Æble- Citron- og kininsyre. 
Mineraler som Calcium, Jern, Phosphor, Kalium, Natrium, sukkerarter og  proteiner.

Historie og folklore : I Kina og Indien har man værdsat Abrikostræet højt i mere end 2000 år. Lægen Dong Feng  sidste del af 2.årh. efter vor tidsregning , skulle have udbredt sig sit honorar i Abrikostræer.
 
Virkning og anvendelse :
Selve Abrikosfrugten er mildt afførende.
Et afkog af den adstringerende bark, lindrer betændt og irriteret hud. Muligvis cancerforebyggende.

Mellisa anvender Abrikoskerne Olie i vores produkter fordi:
-
Abrikoskerne olien er nærende og rensende.
-
Abrikoskerne olien er fugtgivende, sårhelende. Virker som en antioxydant og virker anti- inflammatorisk. 
-
Abrikoskerne olie brugt som basisolie i højkvalitet kosmetiske produkter, giver en endnu smukkere og ikke mindst sundere hud som resultat.  
-
Abrikoskerne olie består næsten udelukkende af essentielle fedtsyrer, meget rig på gammalinolensyre = GLA og indeholder rigtig mange antioxydanter. 
- Abrikoskerne olie tåles godt af alle og har en formidabel fugtighedsbevarende virkning, det mærkes at olien styrker, nærer og øger hudens spændstighed og elasticitet  


Aloe Vera   Inci-navn :Aloe Barbadensis

Aloe Vera har en lang historie brugt i hudplejemidler – Cleopatras skønhed tilskrives Aloe Vera.  
I Vesten blev Aloe Vera for alvor kendt og populær i 1950-erne, da plantens evne til at helbrede forbrændinger og særligt stråleskader blev opdaget.  

Aloe Vera et glimrende førstehjælpsmiddel mod forbrændinger, hudafskrabninger, solskoldninger. 
En mild gel frigøres fra et afbrækket blad, og påføres det angrebne hudområde.  
Gelen kan også i nogle tilfælde hjælpe mod åreknuder. 

Aloe Vera planten har tornede, grågrønne sukkulente blade, der indeholder effektivt helende stoffer.

Aloe Vera anvendes medicinsk på to vidt forskellige måder. Den klare blad-gelé heler bemærkelsesværdigt hurtigt sår og forbrændinger, således at helbredelsen går hurtigt og risikoen for infektioner reduceres. 
Den indtørrede gule saft fra bladbasis kendes som ” bitter Aloe Vera ”. Det er et kraftigt afføringsmiddel, som kan være god til akutte og kortvarige forstoppelser.

Hjemsted og Dyrkning :  
Aloe hører oprindelig hjemme i Afrika, men dyrkes nu overalt hvor vejrforholdende tillader det. 
Aloe Vera dyrket i potteplante har lavt ” antra-kinonindhold ” – Aloe`s aktive stof. 
Aloe Vera formeres ved hjælp af små roddannende stiklinger. 
Den fortyndede gel og bitre saft udvindes ved at snitte bladene og dræne efter behov.

Indholdsstoffer :  
Antrakinoner ( aloin aloeemodin ), harpiks, garvestoffer, Polysakkider, Aloectin B.  

Virkning :
 
Sårhelende, blødgørende, stimulerer galdesekretionen og afførende.  

Forskning :  
Ved omfattende forskning siden trediverne i USA og Rusland har det vist sig, at denne klare gelésaft har en dramatisk evne til at hele sår og forbrændinger, idet gelen lægger sig som en beskyttende hinde over det angrebne område og sætter skub i helingsprocessen. 
Det skyldes indholdet  af Aloectin B, som stimulerer immunforsvaret.

Mellisa anvender Aloe Vera i vores produkter fordi: 
- Aloe Vera-gelen er nyttig ved alle hudlidelser, lige fra tør hud til uren hud, bumser og eksem, fordi den lindrer og virker adstringerende.
- Aloe har en dobbeltvirkning. Den er på den ene side sårhelende og antiseptisk. På den anden side virker Aloe Vera adstringerende/ sammenstrammende og er en virkelig fremragende naturlig fugtighedsgiver.  

 


Agerpadderok     Inci-navn : Equisetum arvense

Flerårig sporplante med lysebrune sporebærende, indtil 35 cm. Høj. Høje forårsskud og grønne leddelte indtil 60 cm. Høje sommerskud.

Hjemsted og dyrkning: Meget almindelig plante på den nordlige halvkugle. Almindelig i Danmark på fugtig agerjord. Skuddene høstes om sommeren, tørres omhyggeligt. Alle misfarvede plantedele kasseres.

Anvendte dele : Overjordiske skud.

Indholdsstoffer: Kiselsyre og silikater ( 15 % ), flavonoider, fenolsyre, alkaloider ( heri blandt nikotin ) og steroler.  
Det store kiselindhold gør planten ru. 
Planten har før i tiden været anvendt til at polere metal og træ med. 
Agerpadderokke har længe været betragtet som en sårhelende plante.

Virkning og anvendelse: 
Som dens traditionelle anvendelse antyder, er agerpadderok et fortrinligt koagulationsmiddel. Den standser blødning fra sår, stopper næseblod og formindsker opkastning af blod.  
Dertil kommer at agerpadderok har adstringerende virkning på køns og urinvejssystemet. 
Der er af særlig stor betydning, hvor der er blødning i urinvejene, samt ved blærebetændelse og prostatasygdomme.  
God til behandling af gigt og ledbetændelse. God ved kronisk hævede ben og forskellige andre sygdomme.
Et afkog af agerpadderok tilsat et bad er nyttigt ved langsom helende forstuvninger og brud, samt visse irritable hudlidelser som f.eks. eksem.  

Mellisa anvender Agerpadderok i vores produkter fordi:
- Agerpadderok bidrager til hurtig reparation af ødelagt bindevæv.
- Agerpadderok virker adstringerende og opstrammende. Virker også styrkende og forbedrer og styrker hudens elasticitet.

 

 Agurk     Inci-navn : Cucumis Sativa

Enårig klatrende urt med kraftige stængler og brede, hårede blade. Blomsterne er gul-orange og tragtformede. Frugterne er mørkegrønne, lange og let buede.

Indeholder:
Vitamin C, provitamin A, pektin og mineralske salte.

Anvendelse: 
Agurk er kølende og tørstslukkende. Den umodne frugt spises rå, syltet eller kogt.

Friske agurk-skiver virker som et kølende øjenkompres. 
Frugtkødet kan bruges til ansigtsmasker og lindrer ved solskoldninger.

Mellisa Anvender Agurk i vores produkter fordi:
- Agurk er god til fedtet hud hvor den opsuger og neutraliserer fedtstoffer.
- Agurk er god som naturlig fugtgiver, og regulator af hudens væskebalance. 
- Agurk er effektiv i plejen af fedtet uren hud,
men er i princippet god i alle slags cremer og Lotions til at bringe huden i balance.  

 

 

  Ananas      Inci-navn : Ananas Sativus 

Flerårig urteagtig sukkulent plante med stive roset-stillende tornede blade og ende stillet ask. Rød gullig sukkulent frugt.

Hjemsted og dyrkning :
Ananas hører hjemme i Sydamerika, men dyrkes nu overalt i troperne, specielt for frugtens og bladfibrenes skyld.

Anvendte dele:  
Frugt og blade.

Indholdsstoffer:
Ananas indeholder et enzym som kaldes Bromelain, et proteinspaltende enzym, der hjælper på fordøjelsen, og anvendt i creme og lotion giver peeling-effekt / afstøder døde hudceller. Ananas indeholder betydelige mængder mineraler og  A + C-vitaminer.

Virkning og anvendelse:  
Den umodne sure frugt fremmer fordøjelsen, øger appetitten og kan lindre fordøjelsesproblemer. 
I Indisk medicin bruges Ananas til at styrke urinvejene.

Ananas indeholder en betydelig mængde fibre som modvirker forstoppelse og virker vanddrivende. 
Bladene anvendes til at regulere menstruationen og lindrer menstruationssmerter.
 

Mellisa Anvender Ananas i vores produkter fordi:
- Ananas giver peeling effekt. 
- Ananas indgår som en del af AHA-frugtsyre-komplexet, hvor det hjælper huden til at afstøde de døde hudceller. 
- Ananas får huden til at stråle og giver en forbedret blodcirkulation og giver huden en flot teint.

Er også god i produkter mod eksempelvis Eksem, Fiskehud og Psoriasis hvor afstødelsen af døde hudceller, foregår alt for hurtigt og hvor huden ikke selv kan nå at afskille sig de døde hudceller.

 

 

Antioxydanter – hvad er det ?

Antioxydanter er forskellige vitaminer, mineraler og sporstoffer, som hindrer de frie ilt radikaler i at ødelægge cellerne i vores krop.

Ilt er både livsnødvendig og giftig !

Det lyder måske mærkeligt, men i så fald, er det fordi du endnu ikke har hørt om de farlige frie iltradikaler. 
Ilt har nemlig to sider : En gavnlig og en skadelig. Den gode kender vi alle. Cellerne har brug for luftens ilt for at producere energi. Jo bedre iltoptagelsen er, des bedre bliver vores kondition. 
Vi kan f.eks. øge iltoptagelsen ved at dyrke regelmæssig motion.

Ved siden af energien opstår der i vore celler nogle farlige forbindelser, som skyldes ilten – det er de frie ilttradikaler. De skabes af iltatomer, der har mistet et elektron. Der kan f.eks. opstå frie radikaler i forbindelse med overdosering af ilt i en kuvøse. 
I det tilfælde kan iltradikalerne føre til øjenskader hos det nyfødte barn. Man kan imidlertid beskytte synet ved at give barnet et stof – en antioxydant – som modvirker ilten, f.eks. E-vitamin.

Vores cellemembraner består for en stor del af fedtstoffer, og når man ved, hvor let fedtstoffer bliver harske, er det let at forstå, at cellemembranerne er særligt følsomme overfor påvirkning fra de frie iltradikaler.

Fra fødslen er alle kroppens celler programmeret til at leve et bestemt tidsrum. Nogle celler skal fungere i kortere tid. Mens de celler som har med de livsnødvendige funktioner at gøre, helst skal holdes sunde og friske til en høj alder. 
Det har nu vist sig, at det kan lade sig gøre, at forsinke alderdomsprocessen ved at påvirke faktorer, som får det biologiske ur til at tikke.

De frie iltradikaler er årsag til mange skader. Når der opstår tværbindinger i bindevævet som collagen og elastin, bliver huden og andet bindevæv stift og ældes hurtigt. Tværbindinger forårsager også blodkarforandringer og åreforkalkning ( arteriosklerose ).

Antioxydanter er stoffer som hindrer bindevævet i at blive stift og uelastisk. 
Det drejer sig om mineraler som selen, zink. Og vitaminerne A + C + E + B.   
Grøntsager, citrusfrugter og mange planteekstrakter der indeholder bioflavonoider er også stærke antioxydanter.

Mellisa`s produkter alle tilsat mange antioxydanter i form af vitaminer, mineraler og planteekstrakter med højt indhold af bioflavonoider.  

 

 

Appelsin     Citrus Dulcis

Appelsin er en gammel kendt lægeplante, specielt elsket og brugt som en naturlig kilde til C-vitamin. 
C-vitamin styrker kroppens immunforsvar mod infektioner, i gamle dage hvor kosten var ensidig, særligt for søens folk, led folk af Skørbug, som resulterede i mange infektioner og ømt, blødende tandkød og tandudfald. 
Appelsiner blev først rigtigt kendt i Danmark efter 2.verdenskrig, hvor der også blev importeret Citroner og Bananer. 
Den C-vitamin som var tilgængelig i Danmark for bare 50-69 år, fik man fra rodfrugter som Selleri og Gulerødder, Hybenmarmelade eller frugtsaft. 
I sommerhalvåret gav alle former for frugter et C-vitamintilskud, men det var sværere at få fat i om vinteren.

Appelsin dyrkes i Middelhavslandene og i Suptrobiske lande over hele verdenen.

Appelsin høstes om vinteren, hvor C-vitaminmængden er højest.

Indholdsstoffer: 
Æterisk olie, Kummariner, bioflavonoider, Vitamin A, B1, b2, b3 og C-vitamin.

Virkning: 
Antiseptisk, antireumatisk, bakteriedræbende, og en god antioxydant, som også virker febernedsættende.

Traditionel og nutidig brug : 
Appelsin virker alkalisk i fordøjelsessystemet, derfor er Appelsin god ved reumatiske lidelser, hvor Appelsinens alkaliske virkning, mindsker syreindholdet som altid er højt ved reumatiske lidelser. 
Bioflavonoiderne styrker alle kroppens blodkar og har man tilstrækkeligt med C-vitamin i kroppen, nedsættes muligheden for at få blå mærker.
Appelsin kan være meget gavnlig at smøre direkte på en filipens, også god ved fodsvamp, frostknuder, insektbid, forbrændinger, ringorm og vorter.
Appelsin er generelt styrkende for hele kroppen indvortes som udvortes hjælper den til bevarelse af et godt helbred. 

Mellisa anvender Appelsin i vores produkter fordi:
- Appelsin er antiseptisk og rensende for huden.
- Appelsin i hudpleje, styrker hudens forsvar ved at tilføre bl.a C-vitamin i naturlig form.
- Appelsin virker opstrammende, og er rigtig god til fedtet hud. 

 

 

  Arnica Montana     INCI-navn : Arnica Montana

(Guldblomme, Volverlej)      

Indtil 60 cm. Høj flerårig plante med rosetformede/ stillede omvendt ægformede blade og guld gule blomster i store kurve.

Dyrkning og hjemsted:  
Guldblomme er vildtvoksende i Europæiske bjergskove, enge og heder. Kan lide en let lidt sur jord ( hede jord ) og sol. 
I Danmark, findes Arnica især eller navnlig på den Jyske hede. 
Blomsterkurvene høstes i fuld blomst; Jordstængler  tages om efteråret.

Anvendte dele: 
Blomsterkurve og jordstængler.

Indholdsstoffer: 
Arnicin, Phytosteroler, Sesquiterpen-laktoser, Flavonoider, Carotenoider og en æterisk olie med laurein-olein- palmitin-syreestre, samt slimstoffer og polysakkerider.

Historie og folklore: 
Guldblomme/ arnica har altid haft udbredt anvendelse i europæisk naturmedicin. Wolfgang von Goethe fortalte engang at han dagligt indtog guldblomme for at lette sine angina pectoris smerter. Men i Danmark er planten forbudt indvortes. Bruges mest i Danmark, udvortes eller i homøopati.        

Virkning: 
Guldblomme/ Arnica er bedst kendt som lægende middel ved kvæstelser,  blå mærker, forstuvninger og muskelsmerter. 
Det skyldes at Arnica har en enestående cirkulationsfremmende virkning, som gør at den lokale blodtilførsel forøges og helingen fremskyndes.
Stimulerer blodomløb, betændelseshæmmende, sammentrækkende/adstringerende, opstrammende. Lindrer og heler slag, forstuvninger, muskel og gigtsmerter samt stimulerer immunsystemet. 

Mellisa anvender Arnica i vores produkter fordi:
- Arnica
er meget betændelseshæmmende.
- Arnica er meget adstringerende/ sammentrækkende.
- Arnica er meget velegnet i anti-rynkecremer hvor den virker opstrammende. 
- Arnica bruges i mellisa salver til at mindske hævelser og rødme fra slag, stød og blå mærker, hvor Arnica hurtigt får en hævelse eller et blåt mærke til at gå over. 
- Arnica har en god virkning i vores anti- cellulit-produkt hvor den kraftigt øger blodcirkulationen.
- Arnica er virkelig god i alle produkter hvor en opstramning af huden ønskes, fordi den er meget adstringerende.  

 

 

  Asiatisk vandnavle / guta kola        Inci-navn : Hydrocotyle asiatica

Asiatisk vandnavle er en flerårig plante, med op til 50 cm. Lange udløbere med hjerteformede blade.

Asiatisk vandnavle er et gammelt Asiatisk lægemiddel, som nu i udstrakt grad anvendes i vesten. 
Det er en nyttig, styrkende og rensende en plante mod hudlidelser.

Den bruges i Indien til behandling af en række sygdomme, men den værdsættes især som en plante, der stimulerer og styrker nervesystemet og hukommelsen. 
Den har en skarp smag og benyttet som grøntsag i salat i Sydøstasien.

Planten vokser vildt i hele Indien, men stammer egentlig fra Afrika, og er nu vidt udbredt i tropiske og subtropiske egne. 
Planten foretrækker sumpede steder og flodbredder. Den kan dyrkes fra frø.

Planten høstes hele året.

Beslægtede arter: 
Vandnavle : hydrocostyle vulgaris vokser bl.a. i hedemoser i Danmark, men denne har ingen kendte terapeutiske egenskaber.

Indholdsstoffer:  
Triterpenoid saponiner ( asiaticosid, bramnosid, thankunisid ), alkaloider, ( hydrocotylin ), bitterstoffer ( vellurin ).

Anvendelse: 
Styrkende, antireumatisk, mildt vanddrivende, beroligende, udvider de yderste blodkar.  
Asiatisk vandnavle har ry for at være blodfortyndende, og ved høje dose sænker blodsukkerniveauet og i Indien bruges planten til at fremme frugtbarheden og fremme lyst til sex.  
Asiatisk vandnavle har i årtusinder i Sydøstasien været brugt til hudlidelser og spedalskhed. 
Planten har i Indien ry for at være foryngende, styrker koncentrationen og hukommelsen og mod dårlig fordøjelse og gigt.  
Et olieudtræk af Asiatisk Vandnavle, menes at kunne fremme
hårvækst.
Asiatisk vandnavle bruges udvortes mod gigt, reumatiske lidelser, artritis og dårlig venecirkulation.  

Mellisa anvender Asiatisk vandnavle i vores produkter fordi:
- Asiatisk Vandnavne
heler hurtigt sår.
- Asiatisk Vandnavle
har en infektionshæmmende virkning.
- Asiatisk Vandnavle
benyttes til pleje af  særlig tør, rød, kløende og irriteret hud. Såsom eksem, psoriasis o. lign.

 

Avokado olie      Inci-navn : Persea grattissima

Et indtil 20 meter højt træ med store spredte blade og gulgrønne blomster i toppen.

Mange dele af Avokado træet anvendes i plantemedicinen. 
Blade og bark er effektive mod mavelidelser og hoste. 
Den yderste næringsrige frugt har en lang række medicinske egenskaber. F.eks. bruger de indfødte i Guatemala frugtkødet til at stimulere hårvæksten, skrællen som ormemiddel og frø til behandling ad diarre. 
Frugtkødet bruges som babymad.

Hjemsted og dyrkning:
Avokado hører hjemme i Mellemamerika, men dyrkes nu overalt hvor temperaturen tillader det. Avokado-træet formere sig ved frø formering.
 

Blade og bark indeholder: 
Æterisk olie  metylchavicol, a-pinen, Flavonoider, garvestoffer, umættet fedtsyrer, Protein ca. 25 %, sesquiterpener og Vitamin A, B1 og B2.

Virkning:
Bladene er adstringerende, fordøjelsesfremmende og menstruationsfremmende.  
Frugtkødet er blødgørende og fordøjelsesfremmende. Bark/ kan  benyttes som ormemiddel.

Forskning : Kolesterolforskning har dokumenteret at indtagelse af frugtkødet hjælper med at sænke kolesteroltallet.

Traditionel og nutid brug : Blade og bark stimulerer menstruationen og kan fremkalde abort. Bladene som er adstringerende tages mod diarre.  
Det mosede frugtkød har stor næringsmæssig værdi og anses som et godt elskovsmiddel.

Viden:
Frugtkødet påført huden virker kølende og lindrende på irriteret hud.
Avokado olien kan masseres i hovedbunden for at stimulere hårvækst.  
Avokado olie indeholder store mængder fytosteroler, bl.a. Squalane, som er en vigtig del af denne olie. Disse har en stor molekyle-størrelse og trænger derfor ikke ind i huden, men lægger sig som en beskyttende hinde, og forhindrer at der sker væske tab.  
Avokado Olien indeholder også mindre molekyler de såkaldte fosforlipider som trænger ind i huden. Disse fosforlipider kan betragtes som den vigtige mørtel ( i collagen og elastin-dannelsen ), der holder byggestenene i huden sammen.  

Mellisa anvender Avokado i vores produkter fordi:
-
Avokado olien nærer huden og vedligeholder dens spændstighed.
- Avokado olien blødgør ru, tør eller skællet hud.
- Avokado olie giver lækre bløde og nærende cremer og Lotions.

 


Copyright © 2000 Mellisa Naturkosmetik Aps  Senest opdateret: 24. marts 2009