Mellisa's produkter indeholder ikke parabener

G H I
Start Op


GLA = Gammalinolen acid            Inci-navn : Linolen acid

GLA hører til de livsvigtige fedtsyrer i kroppen. 
GLA omdannes fra linolsyre i kroppen. 
Men mange ting kan gøre det umuligt for kroppen at omdanne linolsyren til GLA, f.eks. en række medikamenter såsom acetylsalisylsyre, gigtpræparater, binyrebarkhormoner og betablokke forhindrer dannelsen af GLA. Derfor er det fornuftigt at tage en tilskud af kapsler med GLA.

En række planter har et højt indhold af Gammalinolensyre og det er disse, som udvindes til brug af kosttilskud. 
Lægeplanten Borago ( hjulkrone ), indeholder op til 25 % GLA, også Kæmpe Natlys indeholder meget GLA. Den rene Gammalinolensyre fås kun fra Kæmpenatlys olie, Abrikoskerne olie, Borago olie, Solbærkerne olie og i modermælk.  

Mellisa anvender GLA i vores produkter fordi:
- GLA er god ved svær akne, tør hud, ekstrem tør hud som eksem, psoriasis og fiskehud. 

Stort set alle produkterne i Mellisa hudplejeserie indeholder Gammalinolen syre fra bl.a. Abrikoskerne olie og Borago Olie.  

 

 

Guarana       Inci-navn : Paulina Cupana

Guaranaèn er en optil 10 meter lang lian, med klynger af små gule blomster og en pæreformet frugt, som indeholder små skinnende brune frø.

Hjemsted og dyrkning:  
Guarana hører hjemme i Brasiliens tropeskove, Amazones og dyrkes kommercielt i Brasilien. Frøene høstes når de er modne.

Anvendte dele :
Guarana indeholder xantinderivater, op til 7 % koffein og theobromin og teophyllin, garvestoffer og saponiner.

Indholdsstoffer : 
Guaranin, flavonoider og tanniner.

Historie og folklore : 
I Brasilien tilberedes Guaranaen traditionelt ved at riste, knuse og tørre frøene. Denne pasta kan laves som te, der virker opkvikkende og som medicin mod diarre.

Guarana er blevet et populært alternativ til kaffe.

Virkning og anvendelse :  
Guarana minder om kaffe. Den bruges mod træthed, hovedpine, migræne, mod milde depressioner og som styrkende energi-drik. Overforbrug er på lige fod med kaffe ikke godt. Garvestofferne formindsker tarmens evne til at absorbere føde. 
Dens adstringerende virkning gør den effektiv ved kronisk diarre.  

Mellisa anvender Gurana i vores produkter fordi:
- Gurana er meget
adstringerende og cirkulationsfremmende.
- Gurana
indeholder bl.a. koffein der for huden har stimulerende og toniserende egenskaber. 

Endvidere er det blevet påvist at koffein neutraliserer adenosinets metabolske adipositas effekter ved en kraftig hæmning af lipogenesen og har lipolytisk effekt. Det er denne effekt der specielt gør Guarana effektiv til cellulitis.  

 

 

Gulerods ( frø )olie         

Et eller toårige med optil ½ meter lang stængel, fjersnitdelte blade, kamformet delte svøbblade ved de små hvide blomster og piggede nødder = frø.

Hjemsted og dyrkning : 
Vild Gulerod er mest udbredt i Eurasien. 
Dyrkede sorter med orange pælerod, stammer fra Holland og dyrkes alle steder hvor temperaturen tillader det. 
Roden høstes sensommer, frøene = nødderne høstes tidligt på efteråret.

Anvendte dele : 
Frø, rod og blade.

Indholdsstoffer : 
Frø af Vild Gulerod indeholder flavonoider og en æterisk olie, bl.a. med asaron, karotol, pinen og limonen.

Selve Guleroden indeholder sukker, pektin, karotin, vitaminer, mineraler og asparagin. 
Den grønne Gulerods-toppe  indeholder betydelige mængder af porfyriner, der stimulerer hypofysen, og giver en større frigørelse af kønshormoner.

Historie og folklore : 
Hvor de mange forskellige sorter af Gulerod er kommet fra er omgæret af mystik. Planten blev dyrket som næringsplante og rensende plante i hvert fald tilbage til det gamle Rom. I det 1.århundrede efter vor tidsregning anbefalede ” Dioscorides ” frøene til at fremkalde menstruation, ved vandladningsbesvær og - er det blevet sagt -, til at vække den seksuelle kraft.

De dyrkede gule sorter kom til Nordvesteuropa i 13-tallet. De orange, karotinholdige vi kender nu om dage, opstod i Holland i 1600-tallet.

Virkning og anvendelse :
Denne vitaminrige og almindelige grøntsag er også en glimrende udrensende medicin. 
Gulerod støtter leveren og fremmer udskillelsen af affaldsstoffer i urinblæren og nyrerne. 
Saften af gulerødder er en velsmagende drik og god til afgiftning. 
Drik et glas friskpresset gulerodssaft ved tømmermand eller hvor leveren ellers har været belastet. 
Gulerødder er rige på Karotin, der i leveren omdannes til A-vitamin. A-vitamin modvirker natteblindhed, forbedrer synet og styrker hud og slimhinder.

Den revne eller mosede rå Gulerod er et sikkert og effektivt middel mod trådorm, navnlig hos børn.

Gulerod er blevet brugt til at modvirke blærebetændelse og udvikling af nyresten, samt at formindske sten, som allerede er dannet. 
Frøene er også vanddrivende. 
Frøene fremkalder menstruation. 
Både blade og frø letter tarmluft og virker regulerende på fordøjelsen.  
Øjentørhed, en svækket hornhinde og tør hud er de første symptomer på A-vitaminmangel.  

Mellisa anvender gulerods olie i vores produkter fordi:
-
Gulerod indeholder pro-vitamin A, som beskytter og styrker huden. A-vitamin mindsker rynkedannelser og beskytter huden mod solens ultraviolette stråler. Karotin øger hudens immumforsvar imod infektioner og modvirker hudens ældningsproces. Karotiderne er effektive til pleje af irriteret hud og ved egentlige hudsygdomme. A-vitaminet beskytter cellemembranerne og andre strukturer i cellerne, fra de skader, som de frie iltradikaler kan forårsage. A-vitamin er en stærk antioxydant, der hindrer en ukontrolleret iltning i cellerne.  
Gulerods olie
hindrer tør, irriteret hud, men også ved akne hud. 

 

 

Hvede  

Hveden er det vigtigste brødkorn for den overvejene del af jordens befolkning og den kornart, hvoraf verdensproduktionen, andrager hen imod 150 million tons årligt.

Hvede bruges i overvejene grad til menneskeføde, idet det ikke alene bruges til brødbagning men også til produktion af pasta.

Hvede er meget rig på E-vitamin, en vigtig antioxydant, som forebygger kræft og øger modstandskraften overfor infektioner, også virusinfektioner. 
Hvedekims olie høje indhold af E-vitamin, gør den til en vigtig antioxydant.

E-vitamin kan ikke fremstilles i menneskekroppen, vi er helt afhængig af at få E-vitamin gennem føden .
De bedste kilder til E-vitamin er, planteolier, broccoli, rosenkål og nødder. Også i andre grøntsager findes E-vitamin i større eller mindre mængder. 
E-vitamin opfanger de frie radikaler og ødelægger dem, inden de når at gøre skade. 
Hvis der er mangel på E-vitamin er risikoen for harskning meget stor. E-vitamin forhindrer også harskning af A-vitamin. C-vitamin forstærker og forlænger antioxydant-effekten.  

Mellisa anvender Hvedekims olie i vores produkter fordi:
-
Hvedekims olie har stort indhold af antioxydanter, med det store E-vitaminindhold, er den meget hudnærende og blødgørende. 
- Hvedegluten bruger vi i shampoo´s, hvor det giver en balsameffekt.  

 

 

Havalger        Inci-navn : Ascuphyllum Nudusum  

Siden er under ombygning. 

 

  Hjulkrone       

En ca. 60cm høj plante,, håret urt med kødet og vinget stængel og himmelblå blomster i store svikler.

Hjemsted og dyrkning :
Vildtvoksende i middelhavslandende, men dyrkes som haveplante ( pryd og biplante ), og markafgrøde ( frøolie ) også i Danmark.

Anvendte dele :
Overjordiske skud, blomster og frøolie.

Indholdsstoffer :
Slim og garvestoffer, samt pyrrolizidin - alkaloider, som isoleret set er til skade for leveren.

Historie og folklore :
Forfatteren John Gerard skrev i 1597 om hjulkronens dyder; “ en saft lavet af blomsterne giver hjertet velvære, fjerner melankoli og beroliger den rasende, eller vanvittige person “ Gerard skrev også et citat : “ I borago findes altid lindring “.

Virkning og anvendelse : 
Det store slimindhold gør hjulkrone til en blødgørende og beskyttende lægeplante, der kan lindre luftvejslidelser. Dens blødgørende og beskyttende egenskaber, gør den nyttig ved øm inficeret hud, enten som friskpresset saft, omslag eller som udtræk. Blomsterne stimulerer svedsekretionen og bladene er vanddrivende.

Frø-olien er rig på essentielle flerumættede fedtsyrer og overgår i den henseende endog natlys ( oenothera biennis ). Frø-olien indeholder GLA og benyttes til præmenstruelt syndron, reumatiske lidelser, eksem og andre kroniske hudsygdomme.

Der er i nogle lande forbud mod indvortes anvendelse. Det gælder dog ikke frø-olien.

I Danmark bruges borago/ hjulkrone i fremstillingen af ost.  

 

 

Hestekastanie          Inci-navn : Aesculus Hippocastanum

Et indtil 25 meter højt løvfældende træ, med en stor kuppelformet krone. Blomsterne er gul røde eller hvidlige og blomstrer i maj – efterfulgt af piggede, kugleformede kapsler, med tre kastanier i hver.

Hjemsted og dyrkning :
Vildtvoksende  i bjergskove på Balkan og i Vestasien, men vokser overalt i tempererede egne. Bark og frø høstes om efteråret.

Indholdsstoffer
Triterpen saponiner, især aescin, kummariner, tanniner og flavonoider. Det vigtigste stof er aescin som er meget kraftigt betændelseshæmmende samtidig meget adstringerende.

Mellisa anvender Hestekastanie i vores produkter fordi:
-
Hestekastanie er først og fremmest adstringerende og betændelseshæmmende.
- Hestekastanie er
helt uvurderlig til brug i virkningsfulde antirynke-cremer hvor ekstrakten dokumenterbart reducerer rynker. Dette skyldes indholdet af specielt tanniner.  

 

 

Hamamelis / Troldnød       Inci-navn : Hamamelis virginiana  ( Hamamelidaceae )

Virginsk Troldnød er et skov træ som egentlig er hjemhørende i Canada og i de østlige dele af Østafrika. 
I Danmark er det et meget almindeligt prydtræ i haven. 
Træet giver gullige blomster om vinteren. 
Dyrkes fra stiklinger og frø. 
De virksomme blade indsamles om sommeren og tørres.

Indholdsstoffer : 
Garvestoffer ( 8-10 % ), flavonoider, bitterstoffer og æterisk olie.

Virkning :  
Stærk adstringerende, betændelseshæmmende, stopper indre og ydre blødninger.

Traditionel og nutidig brug :  
De Nordamerikanske indianere brugte Troldnød som omslag, dyppet i barkafkog, til behandling af svulster og betændelser især øjenbetændelse. 
Indvortes brugte de planten til at standse for kraftig menstruationsblødninger.  
 
Troldnød kan også bruges som afkog til irriterede betændte øjne.  

Mellisa anvender Troldnød i vores produkter fordi:
-
Troldnød har en adstringerende virkning som benyttes i cremer mod rynker – den opstrammer proteiner i huden. 
- Troldnød skaber et beskyttende dække, som fremmer modstandsdygtigheden overfor infektioner og heling af beskadiget hud. 
- Troldnød kan også hjælpe beskadige blodkar under huden – blodsprængninger. 
-
Troldnød er en virkelig god plante ved sart og betændt hud, eksempelvis eksem.  
-
Troldnød bruges ved ødelagte ansigtsvener/ blodsprængninger.

 

 

Hyben Økologisk Inci navn: Rosa Carina

En indtil flere meter høj, løvfældende busk, med sejlkrummede torne findede blade med 5-7 små blade, hvide eller lyserøde blomster og rødt frø " hyben " som indeholder mange små frø. 
God føde for fugle i vinterhalvåret. 
Hybenrose hører hjemme i Europa og i andre tempererede egne. Den vokser ved krat og gærde. Hyben høstes i sensommerperioden.

Indholdsstoffer: 
Hyben indeholder meget C-vitamin + Vitamin B1, B2, B3 og Vitamin K, Flavonoider, garvestoffer, frugtsukker, pektin, plantesyrer, polyphenoler, karinotioider, æterisk olie og vallillin.

Hybenfrugten var i middelalderen en yndet form for slik. 
Den vilde rose var dog ikke så værdsat som de dyrkede = Rosa Gallica, hvor hybenfrugten var større, men hyben var meget værdsat mod brystsygdomme.
Hyben fra hunderose har et enormt indhold af vitaminer. 
Spises de friske forsyner de kroppen med vitaminer og andre næringsstoffer i en let optagelig form. Derfor er Hybensaft en meget nærende drik. 
Garvestofindholdet i Hyben gør, at de kan bruges som et blidt middel mod diarre. 
Hyben er også mildt vanddrivende. 
Endvidere er Hyben kendt for at mindske tørst og lindre mavebetændelse.

Mellisa anvender hyben i vores produkter fordi:
- Hyben tilfører huden en masse vitaminer.
- Hyben giver huden meget næring og fugt. 
- Hyben er den absolutte bedste kilde til at friske huden op og tilføre huden C-vitaminer i en let optagelig form.


Ingefær  økologisk       Inci-navn : Hedychium Coronarium

Ingefær har aromatiske jordstængler, oprejste stængler, optil 1,5 meter høje, med to rækker lancetformet blade og aks af hvide blomster.

Ingefær er kendt og brugt som krydderi, aromastof og medicinsk. 
I Asien har den været højt værdsat og blev i Europa, i Middelalderen anset for at stamme fra ” Edens Have ”. 
Ingefær er virksom ved mavelidelser som kvalme og transportsyge. Er ligeledes et godt middel ved nedsat kredsløb. Den friske Ingefær smager skarpt.

Hjemsted og dyrkning: 
Ingefær hører oprindelig hjemme i Asien, hvor den dyrkes overalt i de fugtige troper. Planten formeres ved deling af jordstængel. Den fås i dag som frisk rod, tørret og i tabletform.

Indholdsstoffer: 
Æterisk olie 1-3 % - heraf zingeberen 20-30 %, oleoharpiks 4-7,5 %, gingeroler, shoagoler.

Virkning: 
Kvalmestillende, fordøjelsesfremmende, kredsløbsstimulerende, hostehæmmende, infektionshæmmende og antiseptisk.

Terapeutiske egenskaber: 
Ingefær er godt undersøgt. Det er den æteriske olie som stort set giver den positive terapeutiske virkning. Gingerol er et skarpt smagende indholdsstof, som giver den stimulerende virkning. Ingefær er et godt middel mod transportsyge og kvalme, - specielt kvalme – mere effektiv end konventionel medicin. Den antiseptiske virkning har vist sig stor.

Traditionel og nutidig brug:
Ingefær er god til fordøjelsesproblemer som, dårlig mave, kvalme, luft i maven og diarre. Ingefærs antiseptiske virkning gør at den er god ved infektion i fordøjelseskanalen – også til madforgiftninger.

Ingefær stimulerer kredsløbet og blodtilførslen til de små kapillærer i huden hvilket gør Ingefær uundværlig ved frostknuder og dårligt blodomløb i hænder og fødder. 
Ingefær er også godt ved forhøjet blodtryk, fordi den stimulerer kredsløbet.

Ved forkølelse giver Ingefær varme og lindrer hoste. I Kina anbefales Ingefær i frisk udgave til forkølelser, influenza, feber, hovedpine og smertende muskler. Tørret Ingefær bruges i Kina mod kolde hænder, svag puls og bleg ansigtsfarve – altså til at stimulere kredsløbet.  
Lidt æterisk olie i en massageolieblanding letter muskelsmerter, gigt og muskeltræthed.

Mellisa anvender ingefær i vores produkter fordi:
- Ingefær er meget cirkulationsfremmende. God i cellulitis-produkter hvor de kolde områder på balder, lår og mave bliver varme i kraft af dens cirkulationsfremmende virkning.  
- Ingefær virker infektionshæmmende og antiseptisk

 



Copyright © 2000 Mellisa Naturkosmetik Aps  Senest opdateret: 24. marts 2009