Mellisa's produkter indeholder ikke parabener

J K L
Start Op

 

Johannes urt  -  Prikbladet Perikon 

Perikon blomstrer i den sidste del af juni, heraf kommer nogle af de gamle danske navne, som Johannes urt og sankthans urt.

Perikon er udbredt til det meste af verdenen, hvor der er tempererede egne, i Danmark, Europa og Vestasien. 
Planten kan lide at vokse på tørre bakker og enge og foretrækker et solrigt voksested.

Dyrkes fra frø om foråret eller ved deling om efteråret. De blomstrede toppe høstes midsommer.

Indholdsstoffer : 
Æterisk olie – Caryffyllen, Hypericin, pseudohypericin og flavonoider.

Virkning :
Antidepressiv, krampeløsende, stimulerer galdesekretionen, adstringerende, beroligende, varmende, smertestillende og virushæmmende.

Forskning : 
I et nyere forsøg på behandling af depressioner fra Østrig, viste det sig at ca. 67 %
af patienterne med mild til moderat depression, bedredes efter behandling med perikon. 
Perikon oliens røde farve skyldes hypericin. Denne forbindelse har anti-depressiv virkning og er så stærkt virushæmmende, at den undersøges for mulige anvendelser over for hiv og aids. 
Forsøg har vist at hele planten er effektiv mod mange typer virusinfektioner.

Traditionel og nutidig anvendelse : 
Prikbladet perikon er en af de ældste europæiske
lægeplanter til behandling af nervøse lidelser. 
Planten er længe blevet anvendt i naturmedicin, som styrkende middel ved angst, spænding, søvnløshed og depression. 
Prikbladet perikon er en speciel god hjælp ved klimakterielle lidelser ; den lindrer symptomer på den ændrede hormonbalance og øger derved den formindskede vitalitet.

Planten er også et godt styrkende middel for lever og galdeblære. Indvortes kan den røde perikon olie tages ved mavekatar og mavesår. 

Mellisa anvender JohannesUrt olie/perikon i vores produkter fordi:
- Perikon har fremragende antiseptiske egenskaber. 
- Perikon virker beroligende og varmende.  

 

 

Jojoba olie  økologisk        Inci-navn : Buxus Chinensis

Jojoba olie stammer fra en ørkenbusk. 
Ørkenbusken har små, tykke blade, gule han blomster og små grønne hun blomster, på hver sin busk. 
Frugterne er på størrelse med olivenfrugter og hver frugt indeholder 5-6 brune frø.

Anvendelse :  
Frøene er spiselige, og halvdelen af deres vægt stammer fra den helt speciel Jojoba olie, som er klar, gullig, duftløs og voksagtig. 
Jojoba olie bruges i stedet for olie fra kaskelothvalen. 
Olien er næsten helt kalorie fri.
 

Mellisa anvender Jojoba Olie i vores produkter fordi:
-
Jojoba Olien ikke iltes og harskner så let, dog er Olien meget dyr. 
- Jojoba Olien har en bemærkelsesværdig lighed med hudens eget fedt, dette gør olien glimrende til brug i kosmetiske præparater.
 

 

 

Kamille  økologisk     velduftende          Inci-navn : Chamomilla Recutita

En indtil 60 cm høj  enårig urt, med findelte blade og enlige kurve med hvide blomster. 
Kamille har en lidt bitter, æbleagtig smag og er en af de kendteste og mest anvendte lægeurter.

Hjemsted og dyrkning : 
Velduftende Kamille findes vildtvoksende og dyrkes i det meste af Europa og i andre tempererede egne. 
Frøene sås om foråret eller efteråret – mange sås af sig selv, altså Kamilleblomstens frø, spredes i sommerperioden. 
Blomsterkurvene, som kendes på at de er hule indeni, høstes i fuld blomstring om sommeren.

Indholdsstoffer : 
Æterisk olie, Proazulen, Farnesen, a-bisabolol, Spiroæter, Flavonoider ( Antemidin, Luteolin, Rutin), bitre Glucosider, Salicylsyre, Kummariner og Garvestoffer.

Virkning : 
Betændelseshæmmende, krampeløsende, afslappende, fordøjelsesfremmende og anti-allergisk.

Forskning : 
Tysk forskning i 1987 om Kamille i cremer og salver, viste at planten har sårhelende egenskaber.

Traditionel og nutid brug :
Velduftende Kamille har været anvendt som fordøjelsesfremmer, ihverfald siden 1.århundrede efter vor tidsregning. 
Den er mild og effektiv og meget velegnet til små børn. 
Den er værdifuld mod lette smerter p.g.a. indholdet af Salicylsyre, god mod dårlig mave, formeget mavesyre, mavekatar, oppustethed, irritabel tyktarm og Kolik.

Velduftende Kamille, som indeholder Spiroæter, har stærk krampeløsende virkning, afslapper spænding og letter menstruationssmerter. 
Kamille lindrer irritabilitet og fremmer søvn, navnlig hos børn.
Velduftende Kamille er nyttig ved høfeber og astma.

Plantens pro-azulen danner ved dampdestilation det blå stof Chamazulen som har kraftig anti-allergisk virkning. 
Et Kamille-afkog er godt ved trætte, betændte øjne.  
Virker udvortes som den gør indvortes.

Mellisa anvender Kamille i vores produkter fordi:
-
Kamille er god til sart, kløende, rød, irriteret hud.  
-
Kamille har sin helt egen specielle måde at være mild og lindrende på al slags hud, navnlig sart hud. Gavnlig til alle former for hudirritation, rødme og kløe. 

 

 

 

Kamille         Romersk    Inci-navn : Anthemis nobilis – kamille-blå-olie

Aromatisk flerårig urt indtil 50 cm. Høj, med fjersnitdelte blade og blomsterkurve som hos ” stinkende gåseurt ” ( Athemis cotula ). 
Er hjemhørende i det vestlige Europa, men der dyrkes nu Romersk Kamille i bl.a. Sydeuropa. 
Blomsterkurvene høstes om sommeren når planten stå i blomst.

Indholdsstoffer : 
Æterisk olie indtil 1,75 %. Den æteriske olie indeholder estere og trilicasyre og angelicasyre og chamazulen, sesquiterpen-laktoser, flavonoider, kummariner og fenolsyre.

Historie og folklore :
Romersk Kamille har igennem lang tid været en værdsat lægeplante især i England, men har ikke været kendt i rom før det 16.århundrede. 
Den er muligvis indført i Italien fra England.

Virkning og anvendelse :
Romersk Kamille har ofte været brugt som lægemiddel til fordøjelsen i flæng med velduftende Kamille. 
The af Romersk Kamille, har imidlertid en udtalt mere bitter virkning end the af velduftende Kamille. 
Den er god til kvalme, opkast, dårlig fordøjelse og appetitløshed. 
Den er tillige beroligende og krampeløsende og mildt smertestillende. 
Romersk Kamille kan også – selv af børn – tages mod hovedpine og migræne.  
Æterisk olie af denne Kamille er dybt mørkeblå, med en helt speciel bitterduftende lugt.  

Mellisa anvender Kamille-blå-olie i vores produkter fordi:
-
Kamille-blå-olie har bemærkelsesværdige betændelseshæmmende og anti-allergiske egenskaber gavner i høj grad irriteret hud. 
- Kamille-blå-olie virker beroligende på huden. 

 

 

Kokos         Inci-navn : Cocos Nucifera 

Navngivet på mange forskellige måder alt efter fra hvilken del af planten det drejer sig om.

Kokospalmen er en stor flot skævt voksende, op til 30 meter høj palme med en krone af seks meter lange fjersnitdelte blade i toppen og blomsterstande af flødefarvede blomster. 
Frugten er én stor og enkeltfrøet stenfrugt med tykt fibret frugtkød omkring en hård sten = kokosnødden.

Anvendelse :  
Kokospalmen er en af den mest værdifulde af alle palmer. 
Stammen bruges som tømmer. 
Bladene bruges som tagdækning og vævning, topskuddene spises. Herudover tappes saften til palmesukker, der gæres til brændevin og vin.

Kokosnødden indeholder en hvid fast spiselig frøhinde/ frugtkød og så er der naturligvis kokosmælken.

Af det tørrede frugtkød fremstilles kokos olie til sæbe, gummi, glycerin og kosmetik.

Navnet  ” Coco ” kommer fra Spansk og betyder ” smilende ansigt ” – der hentydes til kokosnøddens øjne = spireporerne.

Kokosskallen kan bruges til at fremstille redskaber og som brandstof og til trækul.

Det modne hvide frugtkød rives og tørres til kokosmel eller presses til kokosfedt. 
Af skallen fremstilles aromatiske hud-, hår- og sol-olier. 
Af det tørrede frugtkød, der kaldes kopra fremstilles kokos olie.
Kokosnøddens ydre lag bruges de trævlede fibre og sælges som   kokos-bast.

Kokosmælken drikkes mod feber og urinvejslidelser.  

Mellisa anvender Kokos i vores produkter fordi:
- Kokos
slår vand og olie sammen. 

 

 

Kakao     Inci-navn : Thebroma Kakao

Indtil 8 meter højt stedsegrønt træ, med lys brun bark, store blade som skifter farve fra rødt til grønt små rødgule blomster der vokser direkte på stammen. 
Blomsten udvikler en lang oval frugt som ser ud som om den vokser ud af stammen. 
Frugten indeholder mange frø.

Hjemsted og dyrkning : 
Kakao hører hjemme i Mexico og Mellemamerika, men dyrkes nu overalt hvor temperaturen tillader det. Frugten kan høstes to gange årligt.

Anvendte dele : 
Frøene.

Indholdsstoffer : 
Frøskallen indeholder teobromin, der virker som koffein. 
Frøene indeholder xantiner, fed olie og mange indholdsstoffer som bidrager til kakaoens aroma. 
Frøene indeholder små mængder endorfiner, et smertestillende stof, som forekommer naturligt i kroppen.

Historie og folklore : 
En Amerikansk præst og naturhistoriker skrev i år 1730 om Kakao – "Kakaoplanten forsyner Indianerne med brød, vand, vin, brændevin, mælk, olie, honning, sukker, nåle, tråd, stof, hatte, skeer, kurve, papir, tømmer, tagdækning, tovværk og medicin mod deres sygdomme ; ” – ” hvem kan ønske sig mere ? ”

Virkning og anvendelse : 
Kakaoplanten bruges mest til chokolade og produkter heraf. 
Den fede olie, kakaosmør har et meget lavt smeltepunkt, 32-35 grader og bruges til fremstilling af chokolade, men også til luksus-læbepomader, suppositorier/ stikpiller og i eksklusive kosmetiske produkter.  

Mellisa anvender Kakao i vores produkter fordi:
- Kakao smørret er meget nærende, fugtgivende og blødgørende for huden. Det er påvist at Kakao hæmmer væksten af bakterier.  

 

 

Lanolin        Inci-navn : Lanolin

Lanolin udvindes af fåreuld. 
Lanolin er en lysegul, salveagtig masse som fungerer som fårets eget beskyttende lag. 
En emulsion af Lanolin og vand til creme, kan opsuge omkring 30 % vand.  

Mellisa anvender Lanolin i vores produkter fordi:
-
Lanolin giver et godt salve eller creme-grundlag, der ikke så let harskner og let optages af huden, samtidig med at huden kan ånde.
- Lanolin ligner meget menneskets hudfedt. 
- Lanolin er meget nærende, fugtgivende og blødgørende.  

 

 

Jordbær, skov (Vild Jordbær)      Inci-navn : Fragaria vesca                                

Indtil 25 cm. Høj, flerårig plante med udløbere. Trekoblede langstilkede blade. Små røde velsmagende frugter.

Hjemsted og dyrkning :  
Skovjordbær er vildtvoksende i Europa og Nordasien. 
Meget almindelig i danske skove. 
Blade og frugter høstes tidlig sommer.

Anvendte dele : 
Blade, rødder og frugter.

Indholdsstoffer
Bladene indeholder flavonoider, garvestoffer og en æterisk olie. Frugterne indeholder frugtsyrere og en æterisk olie med methylsalicylat og borneol.

Historie og folklore :
Skov-jordbær har tilsyneladende først været brugt efter middelalderen.

Nicolas Culpeper skrev i 1652 om planten . ” bærrene er særdeles gode til at køle leveren, blodet, milten eller en varm, kolerisk mave – bladene og rødderne er tillige gode til at fastgøre løse tænder og til at læge svampede uhumske gummer ”.

Virkning og anvendelse :  
Bladene fra skov-jordbær er mildt adstringerende og urindrivende. 
Planten kan benyttes mod diarre og dysenteri. 
Bladene er blevet brugt som gurglemiddel ved dårlig hals og i lotion mod små forbrændinger og hudafskrabninger.
 
Frugterne er gode ved ledbetændelse og reumatisme.  

Mellisa anvender Skovjordbær i vores produkter fordi:
-
Skov-jordbær er kilde til naturlige frugtsyrer, som gavner huden ved at opløse døde hudceller og får huden til at fremstå glat, frisk og med en flot naturlig teint. 
- Skov-jordbær er adstringerende og opstammende.
- Skov-jordbær er en god sårhelende plante, der kan benyttes til hudafskrabninger og mindre forbrændinger.   
-
Skov-jordbær renser, bevarer og forskønner huden.  

 

 

Løvefod alm.        Inci-navn : Alchemilla vulgaris

Op til 60 cm. Høj flerårig urt med rosetstillede lappede blade, der ligner aftrykket af en løvefod og små grønlige 3-5 mm. Små blomster.

Gror i tempererede egne, i Danmark i enge og på overdrev.

Anvendte dele : 
Overjordiske skud og rod.

Indholdsstoffer : 
Garvestoffer, glycosid og salicylsyre.

Anvendelse og virkning : 
Den pulveriserede rod blandet med rødvin kan benyttes til indvendige og udvendige sår. 
Løvefod er kendt for at kurere sterilitet forårsaget af ” slap livmoder ”. 
Plantens adstringerende virkning bruges til at sammentrække de kvindelige kønsorganer. 
Den er derfor blevet brugt af kvinder som ønskede at fremstå som jomfruer.

Planten har altid været brugt som sårheler. 
Plantens adstringerende virkning gør at blødninger hurtigt standses. 
Planten er god som et middel mod kvindesygdomme og dens indtages først og fremmest til at mildne/ reducere menstruationsblødning, hjælper imod menstruationskramper og styrker regelmæssig menstruation.

Planten er også blevet brugt til at mildne fødselsveer og som middel til at aflaste leverlidelser.
Dens adstringerende virkning er også blevet brugt til behandling af diarre og tarmbetændelse.  
Et afkog af bladene er godt ved irriterede og betændte øjne. Planten standser blødning efter hudafskrabninger. Udtræk af de grønne plantedele lindrer kløe i skeden.

De skarpsmagende tidlige blade kan bruges i salater.  

Mellisa anvender Løvefod i vores produkter fordi:
-
Løvefod er en god sårhelende plante. 
- Løvefod virker adstringerende og opstrammende på huden. 
- Løvefod mindsker blodsprængninger og virker kølende og opbyggende på slap og træt hud. 

 

Lægekulsukker   Inci-navn :  Symphytum Officinalis

Kulsukker må ikke benyttes i teer og andre madvarer p.g.a. indholdet af pyrrolizidin.  

Dyrkning::  
En hårdfør flerårig plante som kan tåle direkte sol og/ eller skygge. 
Trives bedst i fed og fugtig jord og er ca. 60 til 90 cm. Høje.. 
Planten formerer sig ved deling eller ved frøformering. 

Lægekulsukker er god til blå mærker og forbrændninger. Et omslag fremstilles ved at koge roden i 5-10 minutter, lade den strække lidt - gazebind vædes med kulsukkerudtrækket eller du kan lave en tinktur, ved at lade kulsukkerroden trække i alkohol, f.eks. vodka eller finsprit. 
Ved hudproblemer med tør, rød, kløende og skællet hud f.eks. eksem og psoriasis, kan fremstillet et afkog af kulsukker. Afkoget kan bruges direkte eller i en salve eller creme. 
God som omslag ved forstuvninger, overanstrengte sener.

Mellisa anvender Lægekulsukker i vores produkter fordi:
- Lægekulsukker er meget fugtgivende og modvirker tør hud.

- Lægekulsukker virker meget sårhelende bl.a. pga. indholdet af Allantoin. 

 

 

Lavendel          Inci-navn : Lavandula officinalis

Indtil 1 meter høj halvbusk med lange smalle blade og violette eller lyseblå, læbeblomster i tætte aks.

Lavendel er kendt som en beroligende plante, men med sin sødt duftende aroma kendes planten bedre som parfumeplante end for de medicinske anvendelsesmuligheder.

Den er brugt som lægeplante fra slutningen af middelalderen, og i 1620 var den en af de lægeplanter, som pilgrimme bragte til “ den nye verden “. 
Den blev beskrevet af forfatteren John Parkinson som specielt nyttig mod alle sorger og smerter i hoved og hjerne.

Hjemsted og dyrkning : 
Ægte lavendel hører hjemme i Frankrig og den vestlige del af middelhavsområdet, men dyrkes nu verden over p.g.a. sin æteriske olie - og som prydplante så langt mod nord som i Norge. 
Den formeres ved frø eller stiklinger og skal have en solfyldt vokseplads. 
Den høstes ved højsommer og blomsterne plukkes om morgenen og tørres eller destilleres for at producere den æteriske olie.

Indholdsstoffer :  
Æterisk olie ( indtil 3 % ), med mere en 40 indholdsstoffer heri blandt Linalyl, acetate 30-60 %, cineol ( 10 % ), Linalool, nerol og borneol, flavonoider, garvestoffer og kumariner.

Virkning :
Fordøjelsesfremmende, krampeløsende, antidepressiv, antiseptisk og bakteriedræbende, og stimulerer kredsløbet.

Traditionel og nutid brug : 
Der har i mange år været forsket i den æteriske olie. 
Den har en lav giftighed og tydeligt antiseptisk med bakteriedræbende virkning. 
Den er mildt smertestillende og lindrer nervøs irritabilitet.

Hele lavendelblomsten vides også at være bakteriehæmmende og antiseptisk. 
Den beroliger nerverne, mindsker muskelspænding og lindrer influenza og luft i maven. 
Udvortes virker den insektdræbende samt lokalt stimulerende på cirkulationen

Lavendel er kendt for sin lindrende og beroligende virkning og kan sammen med andre beroligende planter lindre søvnløshed, irritabilitet, hovedpine og migræne. 
Som andre planter med et højt indhold af æterisk olie, kan lavendel lindre fordøjelsesbesvær som kolik, luft og oppustenhed.

Den afslappende virkning af lavendel gør den virksom mod visse typer af astma, navnlig hvis det er nervøst betinget.

Den æteriske olie gør den til et uovertruffen førstehjælps lægemiddel. Den er stærk antiseptisk og heler forbrændinger og sår. Den lindrer smerter og er inflammatorisk ved insektbid og er god at bruge mod fnat og hovedlus.

God til smerter generelt. 
God til søvnløshed og forbrændinger, ved hovedpine og migræne, nervesmerter og stive ømme led.  
Man kan lave et dejligt afslappende bad, ved at tilsætte badevandet nogle dråber æterisk Lavendel olie.

Mellisa anvender Lavendel i vores produkter fordi:
-
Lavendel er en god afstressende og beroligende lægeplante. 
- Lavendel opfrisker og nærer huden, er specielt god til tør hud, også god i massage olier.  
- Lavendel er antiseptisk og bakteriedræbende. 
- Lavendel stimulerer cirkulationen. 

 

 

Lucerne / alfalfa      Inci-navn : Medicogo sativa

Flerårig urt med kraftig rod og optil 80 cm. Lange stængler. 
Bladene er tandede i spidsen. 
Blomsterne er blå eller violette i små korte klaser. 
Planten krydset med segl-snegle-bælg giver gule eller brunlige blomster.

Dyrkning : 
Dyrkes i tempererede egne over hele verdenen, høstes når de er i blomst om sommeren ( juli – september ).

Anvendte dele
Overjordiske skud og lucernespirer der har et højt indhold af vitaminer og mineraler, til salater.

Indholdsstoffer
Isoflavoner, Kummariner, alkaloider, vitaminer og poryriner. Isoflavonerne og kummarinerne har østrogenlignende virkning.

Historie : 
Plinius – 23 – 79 efter vor tidsregning bemærkede at lucerne blev bragt til Grækenland af Darios Kongen af Persien under hans forsøg på at erobre Athen. 
Frøene er blevet spist i årtusinder. 
I Danmark anvendes Lucerne hovedsagelig til kvæg-foder – og mange mennesker spiser lucernespirer i dan daglige salat.

Virkning og anvendelse :  
Lucerne bruges i dag meget som foder, mere end rent medicinsk. 
Medicinsk bruges lucerne til rekonvalsens, som et nærende letoptageligt næringsmiddel. 
Planten er gavnlig på grund af østrogenlignende effekt til problemer som knytter sig til menstruation og menopause.

Planten bør ikke indtages ved autoimmune sygdomme ( leddegigt og sukkersyge )

I Arabien har man fodret væddeløbshestene med lucerne for at de skulle yde mere. 
Lucerne gives også til mælkekvæg idet de styrker mælkeydelsen.

Vildtvoksende lucerne er tegn på vitamin- og mineralrige jord.  

Mellisa anvender lucerner i vores produkter fordi:
- Lucerner
giver en indeholder mange vitaminer og mineraler. 
- Lucerner virker adstringerende og opstrammende. 
- Lucerner har antiseptiske egenskaber og lindrer og mindsker blodsprængninger. 
- Lucerner er alt i alt en styrkende planteekstrakt.  

 

Liposomer

Er under udarbejdelse.

 

 


Copyright © 2000 Mellisa Naturkosmetik Aps  Senest opdateret: 25. marts 2009