Mellisa's produkter indeholder ikke parabener

P Q R
Start Op

 

 

Passionsblomst       Inci-navn : Passiflora incarnata

En klatreplante med indtil 9 meter lange ranker der bærer 3-5 snitdelte blade og violette blomster.

Navnet passionsblomst henviser til Kristi korsfæstelse, som gengives i den smukke blomst – de 5 støvdragere symboliserer de 5 sår, de 3 grifler symboliserer renheden og himlen. 
Planten har værdifulde beroligende egenskaber og har en lang tradition som lægeplante i Mellem - og Nordamerika. 
I Mexico blev passionsblomst brugt mod søvnløshed, epilepsi og hysteri.

Hjemsted og dyrkning : 
Passionsblomst er udbredt i det sydlige USA og i Mellem – og Sydamerika. 
Den dyrkes nu også i stor udstrækning i Europa. Den sås fra frø om foråret og kræver en solrig plads. 
De overjordiske dele høstes om sommeren når planten er i fuld blomst eller i frugt.

Indholdsstoffer :
Flavonoider, maltol, cyanogene glycosider, indol-alkaloider.

Virkning : 
Beroligende og krampeløsende.

Forskning : 
Der er forsket en del i de beroligende egenskaber på centralnervesystemet. Men det forstås endnu ikke rigtigt. 
De overjordiske dele har en beroligende og søvndyssende virkning, men de indholdsstoffer som har denne virkning, er endnu ikke identificeret.

Traditionel og nutid brug : 
Passionsblomst er hovedsagelig blevet brugt som beroliger og søvnfremkalder. Planten er kendt som medicin mod angst, spænding, irritabilitet og søvnløshed. 
Den formindsker hyperaktivitet og panik, kan sammenlignet lidt med lægebaldrian.  

Mellisa anvender Passionsblomst i vores produkter fordi:
- Passionsblomst virker beroligende.
Passionsblomst indgår i vort AHA-frugtkomplex, sammen med Vindrue, Ananas og Kamille. De Indeholder gode frugtsyrer. 
Frugtsyrer er virkelig gode i hudplejeprodukter hvor en peelingeffekt ønskes. 
Frugtsyrerne opløser og fjerner døde hudceller og får huden til at fremstå blød, glat og med en flot teint. 
Et grundelement i sund hudpleje.  

 

 

PABA  Para amino benzoe acid.        Inci-navn : PABA

Paba indgår som en del af foliosyremolekylet og stoffet er derfor nødvendigt for mikrooptagelsen.

Tidligere blev PABA regnet med til B-vitaminet.

Vi producerer selv PABA igennem vores tarmbakterier. PABA gør sulfapræparater ( antibiotika oftest benyttet ved urinsvejslidelser ) virkningsløse.

PABA har vist sig at kunne udsætte at håret bliver gråt. !  Dette gælder for dyr, men det er meget uvist om det gælder for mennesker.

Mange mennesker som lider af soleksem, har meget glæde af et tablet-tilskud med PABA, - men kan ikke i øjeblikket fås i handelen her i Danmark, - vistnok i Sverige.

PABA tilsat et hudplejeprodukt mindsker risikoen for at udvikle soleksem.  

 

 

Palmelilje    inki navn filamentosa

En stedsegrøn, klumpagtig plante med årstidsvariationer som vokser i ørkenområder. 
Den blomstrer når der kommer regn, og der kan være flere år imellem regnperioderne. 
De tulipanlignende, velduftende blomster sidder i høje, nærmest opstammede høje toppe. 
Efter blomstring udvikles tørre frø.

Anvendelse : 
Yucca vokser ofte i øde ørkenområder, hvor den er føde- og nytteplante for bl.a. indianerne. 
Blomsterstilkene spises, lige inden blomsten åbner sig. Blomsterknopperne og kronbladene koges, men frugten spises frisk. 
Bladene bruges til kurvefletning og bladfibrene benyttes som tovværk.  
Et omslag af roden eller en salve/ creme med ekstrakt af roden, bruges imod sår på huden samt ved forstuvninger. Et afkog af roden hjælper mod gigtsmerter

Mellisa anvender Yucca i vores produkter fordi:
- Yucca
indeholder adstringerende saponin.
- Yucca er meget infektionshæmmende og bakteriedræbende. 
.

 

 

Radise / ræddike     

Indtil 60 cm. Høj, enårig ( radise ) eller toårig ( ræddike ), ru og stivhåret urt med kimstængelknold, lyslilla eller rødlilla blomster og svampet frugt, der ikke åbner sig.

Hjemsted og dyrkning :  
Radise og ræddike stammer sandsynligvis fra middelhavslandene, men dyrkes nu i hele verden som grøntsag og medicin. Knolde høstes om efteråret.

Anvendte dele :  
Kimstængelknold = radise og rodknold = ræddike.

Indholdsstoffer :
Radise indeholder glycosilinater der fraspalter en æterisk olie = raphanin og

C-vitamin raphanin er antibiotisk.

Historie og folklore :
Det siges at de som byggede pyramiderne fik, radiser, løg og hvidløg. I Ægypten blev planten brugt som grøntsag og som medicin. I det klassiske Rom anvendes olien udvortes til hudlidelser. Radise skulle være et glimrende fordøjelsesfremmende middel.

Virkning og anvendelse : 
Radise og ræddike stimulerer appetitten og fordøjelsen. Den almindelige røde radise spises som grøntsag eller stimulans.

Saften fra den sorte ræddike drikkes for at modvirke dårlig fordøjelse med luft og forstoppelse. Stimulerer galdeproduktionen og dermed afføringen. At spise radiser før eller til et måltid fremmer fordøjelsen. Radise spises i Kina mod luft i maven, virkelig udspiling af mave/tarmregionen. Ræddike-knolde skulle være brugt i behandling af brystlidelser.  

Mellisa anvender radise i vores produkter fordi:
- Radise virker rensende, helende og har antiseptisk virkning. 
- Radise virker sammentrækkende på huden. 

 

 

 

 

Rosmarin økologisk       Inci-navn : Rosmarinus officinalis

Indtil 2 meter høj, meget aromatisk, stedsegrøn buskagtig urt med linieformede helrandede blade og rødlilla blomster.

Rosmarin er en velkendt og meget værdsat urt, som stammer fra middelhavslandene. 
Selv den dag i dag afbrændes rosmarin i græske studenters hjem, når de er i gang med eksamens læsning. 
Rosmarin har ry for at være en styrkende lægeplante, der giver livslyst, hvilket til en vis grad afspejles i den karakteristiske smag og duft.

Hjemsted og dyrkning : 
Rosmarin hørte oprindelig hjemme i middelhavs landene. Formeres fra frø eller stikling. 
Du kan lave stiklinger på følgende måde = riv en “ gren “ af, således at der dannes en lille “ hæl “  - stik den i jord med hælen nedad, så begynder den snart at gro.

Dyrkes som krydderplante i bl.a. Danmark, men kræver tildækning om vinteren - den kan ikke lide frost. Skuddene høstes efter blomstring i løbet af sommeren og tørres i skyggen.

Indholdsstoffer : 
Æterisk olie 1-2 % med indhold af borneol, kamfer, kamfen, cineol, flavonoider ( afigenin, diosmin ), garvestoffer, rosmarinsyre, deterpener, rosmaricin .

Virkning : 
Styrkende, stimulerende, adstringerende, nervestyrkende, betændelseshæmmende og fordøjelsesfremmende.

Forskning : 
Har vist, at Rosmarin er stimulerende og mildt smertestillende. Plantens indhold af æterisk olie er meget varierende. Den er, når den påføres huden, mildt smertestillende og stimulerende.  

Mellisa anvender Rosmarin i vores produkter fordi:
- Rosmarin er betændelseshæmmende, dette skyldes Rosmarinsyren og flavonoiderne. 
- Rosmarin styrker kapillærerne, virker adstringerende og opstrammende.
- Rosmarin har cirkulationsfremmende egenskaber. 
- Rosmarin er god til fedtet, uren hud, pga.  af indholdet af dens betændelseshæmmende og antiseptiske stoffer. 

 

 

 

Rose        Inci-navn : Rosa Gallica eller rosa spp.

En indtil 1,5 meter høj løvfældende busk med mange torne og med stive oprette grene. 
Bladene sidder parvis 2-3 par. 
Blomsterne er enlige halvfyldte røde eller lyserøde blomster.

Hjemsted og dyrkning :  
Fransk rose hører hjemme i Vestasien, hvor den har været dyrket i mere end 3000 år. Blomsterne høstes om sommeren og tørrer et mørkt sted.

Der går 3 tons rosenblade til 1 liter æterisk rosen olie og prisen ligger på omkring 69.000,- kr. pr. liter.

Anvendte dele : 
Blomsternes æteriske olie.

Indholdsstoffer : 
Den æteriske olie indeholder geraniol, nerol, citronello, geransyre og andre terpener og i det hele taget mange flere, endnu ukendte stoffer.

Historie og folklore : 
Fransk rose hører oprindelig hjemme i Iran, hvor den har været dyrket siden antikken. I det gamle Rom var rosen meget brugt ved fester og kronbladene blev spist som føde. 
I middelalderen og renæsansen var rosen kendt og brugt som antidepressivt middel.

Virkning og anvendelse : 
I dag anvendes rosen-ekstrakt næsten ikke i plantemedicinen. Den æteriske olie anvendes i aromaterapien som et mildt beroligende og antidepressivt middel, med infektionshæmmende virkning.  

Mellisa anvender Rose i vores produkter fordi:
- Rosenvand er mildt adstringerende.
- Rosenvand virker meget blødgørende på huden. 

 

 

Ris ( stivelse )     Inci-navn : Oryza Sativa

Ris er en enårig urt med lange, smalle blade og buede stængler med grupper af små aks.

Anvendelse :  
Den letfordøjelige ris er hovednæringsmiddel i halvdelen af verden. 
Ristkornene kan være lange, medium eller korte. 
Risengrød modvirker følger af at spise for fed mad og virker også som en kølende ret med medicinske egenskaber.

Rødderne hjælper ved svedeture, ved feber og spirene letter forstoppelse og styrker maven og milten. Stråene flettes til hatte.  

Mellisa bruger stivelsen og sukker fra ris til at fortykke creme og lotion. En god naturlig emulgator.

 

 


Copyright © 2000 Mellisa Naturkosmetik Aps  Senest opdateret: 26. marts 2009